Ek gaan jou laat boet

image_pdfimage_print

 

An eye for an eye makes the world blind – Mahatma Gandhi

 

Ek gaan jou laat boet

Ek gaan binnekort die  koningshuis van Jehu laat boet (Hosea 1:4). Die New King James Version vertaal dit so: I will avenge. Hierdie Ek gaan of Ek sal, is baie algemeen in hierdie boek. Soms word dit negatief gestel: “Ek sal nie …” Meestal word dit egter positief gestel en vertel vir ons wat God aan en vir sy mense gaan doen.

 

In Hosea is daar twee hoofkategorieë van hierdie “Ek gaan …” stellings:

  • Veroordelend: God se vasberadenheid om sy mense wat ongehoorsaam is, te straf.
  • Verlossend: God se vasberadenheid om sy mense te herstel sodat hulle sy liefde ten volle kan ondervind.

God se mense het beide in hulle lewens nodig. Beide se wortels lê in God se liefde; beide openbaar God se liefde. Sonder die Ek gaan … laat boet, sal mense selftevrede en koud wees. Sonder die verlossende Ek gaan, sal mense tou opgooi. Soms is dit nodig dat ons die veroordelende Ek gaan, moet hoor; soms is dit nodig dat ek die verlossende Ek gaan, moet hoor. Die Christen se lewe beweeg tussen hierdie twee pole. Ons kan amper sê dat ons altyd of die een of die ander een ondervind.

 

In Hosea 1:4 belowe Hosea vir Israel dat God binnekort die koningshuis van Jehu gaan laar boet. Dit is as gevolg van Jehu se rol in Agab se aaklikge dood by Jisreël. Alhoewel hy God se opdrag om dood te maak uitgevoer het, doen hy dit op ‘n vals manier – dit was ‘n slagting. Hosea herinner Israel dat hierdie gebeurtenis meer as ‘n honderd jaar vantevore gebeur het, maar Israel het hulle nog nie bekeer nie – die gesindhede van destyds is steeds teenwoordig in die land. Hiervoor gaan God hulle straf.

 

Glo jy dat God vir jou kwaad is? Is jy onseker waarom dit so is? Is daar ‘n spesifieke sonde wat jy nog nie bely het nie? Of is die sondige gesindheid agter die sonde steeds in jou lewe? Wees dankbaar vir ‘n God wat nie net veroordeel nie, maar ook verlos.

 

image_pdfimage_print