Inisiatief: die kenmerk van ‘n ware leier

image_pdfimage_print

The world is in greater peril from those who tolerate or encourage evil than from those who actually commit it. -Albert Einstein

Inisiatief: die kenmerk van ‘n ware leier

Per definisie kan leiers nie wag vir iemand anders om eerste te beweeg nie.  Doen hulle dit is hulle eintlik volgelinge.  Inisiatief vereis ‘n element van risiko, geloof en insig.  Wanneer laas het ek iets betekenisvol geïnisieer? As ek nie onlangs myself gedruk het en my gemaksone verlaat het nie, moet ek myself vinnig aan die gang kry.

 

Hoekom neem ek nie inisiatief nie?

Dit is makliker om weg te hardloop van ‘n uitdaging as om op te staan en te waag. As ek die inisiatief neem, verbind ek my aan ‘n rigting.  Ek mag onseker wees oor wat die toekoms inhou.  Wat daarvan as ek my gedagte verander?  Wat daarvan as niemand volg nie?  Wat daarvan as ek voor my volgelinge misluk? Ek hardloop weg van inisiatief en verbintenis.

Rede

Wat is die probleem?

Ek is bang ek sal nie die verbintenis kan nakom nie.

Lae sin van sekuriteit

Ek vermoed dat ek dalk “groener gras” elders sal kry

My wil is verlam

Ek spandeer my tyd en energie net vir persoonlike gewin

Geen oorgawe nie.

My verlede maak vertroue moeilik

Emosionele bagasie

Ek is lui en ongemotiveerd

Apatie en neutraliteit

Ek is bang ek word verwerp

Swak selfbeeld

Ek vrees die onbekende

Lae selfvertroue

Ek wil nie my vryheid verloor nie

Filosofie: ek is daarop geregtig

Ek wil nie anders as ander wees nie

Polities korrek

Ek weet nie regtig wie ek is nie

Gawes en roeping

 

Jona moes inisiatief leer.  Dit begin by onderwerping aan God. As ek my oorgee aan sy roeping vir my lewe en my leierskap, kan ek Hom volg.  Ek kan waag, want my toekoms lê in sy hande.  Toe Jona hom aan God se roeping onderwerp het, sien hy allerhande resultate.  Wat gebeur as ek my aan God se roeping om te inisieer en te verbind, onderwerp?

  • Ek aanvaar gesonde persoonlike verantwoordelikheid (1:12).
  • Ek sal sien dat baie mense tot geloof in God kom (1:13 – 16).
  • Ek kry ‘n Godgegewe tyd en plek om weer perspektief te kry (1:17).
  • My ondervinding van aanbidding en gebed verdiep (2:1 – 9).
  • Ek vorder tot ‘n nuwe vlak van persoonlike vryheid (2:10).
  • Ek geniet gemeenskap met God (3:1 – 9).
  • Ek sien veranderde lewens (3:10).

 

 

image_pdfimage_print