Wat leer ons uit die Klaagpsalms?

image_pdfimage_print

 

You and your sins must separate, or you and your God cannot come together. —C.H. Spurgeon

 

Wat leer ons uit die Klaagpsalms?

Emosies is belangrik, maar ek moet versigtig wees dat emosies nie my lewe beheer nie. Emosies verbruik my energie, rig my besluite en steel my vreugde. Hulle oordryf dinge en maak dat ek dink dinge is erger as wat hulle werklik is. God se woord sê baie oor emosies. Die klaagpsalms is ‘n ryk hulpbron om van ons emosies te leer. Dit is die psalms waar die skrywer uitroep na God oor emosies soos vrees, hartseer, verwerping, ens. Hier kan ons leer hoe om ons emosies te hanteer.

 

  1. Ons is nie alleen in ons emosies nie

Die psalms weerspieël al die emosies wat ons ondervind in ‘n gevalle wêreld. Lees ons hulle besef ons dat ons nie alleen sulke gevoelens het nie. Die psalmis voel dieselfde pyn as ons. Ek is uitgeput van verdriet, ek huil die hele dag deur, ek deurweek my bed met trane (Psalm 6:6).

 

  1. God wil hê dat ons na Hom met ons emosies sal kom

Dit geld vir al ons emosies – ook daardie donker pynlike emosies. Die psalms was die Israeliete se liedereboek. Hulle sing tot God oor hulle vrese en wanhoop, hulle skaamte en hartseer. God is genadig. Ons hoef nie vooraf ons trane af te vee en voor te gee dat alles reg is nie. Ons kom na Hom net soos ons is en lê ons las voor Hom neer. U weet waarna ek smag, Here,  my gesmeek is vir U geen geheim nie (Psalm 38:10).

 

  1. 0ns emosies moet met die waarheid gekonfronteer word

In Psalm 42:12 konfronteer die psalmis homself: Waarom is ek so in vertwyfeling en waarom kerm ek so? Vertrou op God! Ja, ek sal weer vir Hom ‘n loflied sing. Hy is my helper en my God! Ons moet ons emosies na God se woord neem en dit wat ons voel met die waarheid vergelyk. Dan moet ons aan God en wat Hy in Jesus Christus gedoen het, dink.

 

  1. God is ons vertroosting, verlossing en vrede

Die psalms leer vir ons dat God ons enigste hoop is. Ons draai dikwels na ander verlossers of ons probeer self ‘n oplossing kry. Ek hou vas aan u troue liefde, oor die uitkoms wat U gee, juig my hart. Ek wil sing tot eer van die Here, omdat Hy aan my goed gedoen het (Psalm 13:6).

 

  1. Vreugde kom in die môre

Feitlik al die klaagpsalms volg dieselfde patroon: van die negatiewe na die positiewe. Dit begin met die psalmis wat tot God roep en eindig met die psalmis wat in geloof, vertroue en aanbidding reageer.

 

Die reis na God met ons emosies is moeilik. Maar mettertyd kry ons weer hoop; vrede keer terug. Dit beteken nie noodwendig dat ons probleme verdwyn het nie, maar omdat ons weet dat Christus ons ware hoop is. ‘n Ewigheid by Hom wag vir ons.

 

image_pdfimage_print