Ek oorweeg selfmoord

image_pdfimage_print

Ek oorweeg selfmoord – Kobus Kok

‘n Leser vra:

Ek worstel al ‘n geruime tyd (sedert my beste vriend en vertroueling se dood) met die idee van selfmoord en oorweeg dit sterk. Inteendeel ek neem myself kwalik omdat ek nie die aand van sy dood ook my lewe beëindig het nie. Ek het hom voorberei vir sy graf en ook begrawe. Ek is n kind van die Here en het totaal die lus om te lewe verloor. Mense het totaal en al hul rug op my gedraai na sy dood en het die kerk ook nie enige simpatie getoon nie, maar net veroordeling! Daar is vir my geen sin om verder te lewe nie. Sal God nog genade teenoor my betoon?

Antwoord

Prof Kobus Kok antwoord:

 

Dit is waar dat slegte dinge met ons gebeur en dat ons op tye voel dat daar absoluut geen hoop meer is nie. Baie mense het ook al ernstig selfmoord oorweeg. Sommige het dit gedoen, maar al wat hulle nagelaat het, was seer en verwoesting. Sommige mense kom nie eers goed daarvan af nie en is soms in ‘n permanente gestremde posisie gelaat. In my jare as dominee het ek al sulke gevalle self beleef. Die gevolge is net verwoesting watter kant toe mens ook al daarna kyk. Sommige mense wat selfmoord ernstig oorweeg het, maar besluit het om dit nie te doen nie, sal vir jou vertel dat hulle vandag baie bly is dat hulle dit nie gedoen het nie. Sommige dinge in die lewe kom reg met tyd. God kan die verleentheid in n geleentheid vir jou omskep. God sê in Jeremia 29:11 dat hy vir jou ‘n toekoms wil gee, ‘n verwagting. Sy hart vir jou is dat jou negatiewe situasie omskep kan word. Dink maar net aan Dawid nadat hy droog gemaak het met Batseba daar in 2 Sam 11 en nogal haar man sommer ook laat vermoor het. Daarna het sy lewe nog erger skeef geloop toe sy een seun sy dogter verkrag en sy huis eintlik heeltemal uitmekaar val. Tog weet ons dat God sy situasie uiteindelik omgekeer het. God kan ook jou situasie omkeer. Gee dit net tyd, asseblief. Ek het ook al soos jy gevoel, ek verstaan…

 

Dis duidelik dat jy nou al lank worstel met die al die negatiewe goed. Het jy geweet dat die navorsing duidelik wys dat jou liggaam met tyd na al die stres soveel negatiewe emosies en slegte hormone  in nou liggaam loslaat dat jou serotonien en ander belangrike vlakke in jou brein heeltemal uit balans is. Dan is dit letterlik fisies en emosioneel baie moeilik om uit die gat te kom. Die probleem kom oor n lang tyd en mens kan dit nie sommer in ‘n paar dae regmaak nie. Wat nodig is, is dat jy iemand moet gaan sien. As ek jy was, sou ek na ‘n goeie sielkundige toe gegaan het of na ‘n dominee wat in pastoraat spesialiseer. Dan sou ek ook definitief ‘n goeie anti-depressant probeer kry sodat die medikasie al jou negatiewe simptome kan aanspreek en die balanse in jou brein kan herstel. Indien jy die volgende simptome het, oorweeg my raad baie ernstig:

* Voel sleg, neerslagtig, moeg of moedeloos op ‘n gereelde basis

* dink aan selfmoord

* geniet nie meer die lewe nie, wil nie meer lekker dinge doen nie

* onttrek van mense

*swak selfbeeld

* verlaagde seksdrang

* slaap sleg

 

As jy hierdie goed in jouself erken, mag jy dalk reeds depressie hê, wat ek vermoed. God het ons geseën met baie goeie mediese dokters en dominees of sielkundiges wat jou op hierdie pad kan help. Gaan sien iemand Benzo, voor dit te laat is.

 

Skrywer: Prof Kobus Kok

 

image_pdfimage_print

You may also like...