Hoe om die Bybel te bestudeer

image_pdfimage_print

 

The more outrageous the wicked are against the truth, the more courageous the godly are for it. —Thomas Watson

 

Hoe om die Bybel te bestudeer

Hierdie is nog ‘n artikel in hierdie reeks van Mel Lawrenz.

Ons glo dat die Skrif geïnspireer is: die skrywers van die Bybel is deur die Heilige Gees geïnspireer om te skryf wat die volle waarheid is en die gesag van God se woord dra. Daar is nog ‘n belangrike beginsel: verligting.

 

Tydens inspirasie gebruik die Heilige Gees die skrywers om God se waarheid te openbaar. Tydens verligting bemagtig die Heilige Gees die denke van lesers om te verstaan wat neergeskryf is.

Wanneer ek in my gebede aan julle dink, bid ek dat die God van ons Here Jesus Christus, die Vader aan wie die heerlikheid behoort, deur sy Gees aan julle wysheid gee en Hom so aan julle openbaar dat julle Hom werklik kan ken. Ek bid dat Hy julle geestesoë so verhelder dat julle kan weet watter hoop sy roeping inhou, en watter rykdom daar is in die heerlike erfenis wat Hy vir die gelowiges bestem het (Efesiërs 1:17 – 18).

Psalm 119 is feitlik in sy geheel ‘n gebed vir die verstaan van God se wil, weë en woord

 

As ons die Bybel lees, gebruik ons die normale metodes om enige teks te verstaan. Gelowiges stop nie hier nie. Hulle weet dat die woord van God die menslike verstaansvermoë oortref. Om werklik te verstaan vereis die werk van die Heilige Gees. Daarom moet ons voor en na ons die Skrif lees, bid. Hier is twee voorbeelde:

Voor ons die Bybel lees: O Here, maak my oë oop as ek u woord lees. Ek verlang om U te ken; om u woord te verstaan; om verander te word. Ondersoek my, o Here. Amen.

Na ek die Bybel gelees het: Mag die woorde wat ek gelees het, o Here,  diep in my gedagtes en hart geplant word. Help my om nie sommer te vergeet nie, maar om na te dink oor u woord en dit te gehoorsaam en om my lewe op u waarheid te bou. Amen.

 

 

image_pdfimage_print