Pleeg ek egbreuk as ek met ‘n geskeide vrou trou?

image_pdfimage_print

Pleeg ek egbreuk as ek met ‘n geskeide vrou trou? – Kobus Kok

‘n Leser vra:

Ek is nog nooit getroud nie. Ek is nou saam met ‘n meisie met 2 kinders wat ek graag wil vra om met my te trou. Sy is al lankal geskei a.g.v ex.man wat ontrou was teenoor haar. Ek weet nie wat om te maak nie, sal dit egbreuk wees as ons trou?

Antwoord

Prof Kobus Kok antwoord: 

In Matteus 19:9 lees ons dat iemand wat met ‘n vrou trou wat reeds getroud was egbreuk pleeg. Tog is die saak nie so eenvoudig nie. Jesus se woorde moet in konteks verstaan word. In die antieke tyd kon mans sommer vir enige rede hulle vrouens skei, selfs al brand hulle die kos. Moses het glo die mans die reg gegee om skeibriewe te gee (Matt 19:7). Mans het die situasie misbruik en vrouens het dikwels in die slag gebly, Die Fariseërs wou ‘n strikvraag aan Jesus stel. Sou Jesus die gesag van Moses betwyfel? Indien wel, maak Hy hom skuldig aan ‘n oortreding. Dit is waaroor die hele kwessie gehandel het.  

 

Jesus bring ‘n nuwe wet wat die ganse uitbuitende en harde sisteem van die dag uitdaag. Jesus se woorde ontmagtig die mans wat hulle mag misbruik. Jesus sê dat mans wat sommer vir enige rede skei en weer trou in God se oë sondig. Tog moet ons dit nie as ‘n letterlike tydlose reël beskou nie, maar die saak waaroor dit gaan in konteks beskou. Indien jy vandag met ‘n vrou trou wat reeds getroud was, pleeg jy nie egbreuk nie. Hoekom nie? Omdat die konteks totaal verskil. Die bedoeling van Jesus se woorde destyds was om ‘n bepaalde saak reg te stel.

 

Kyk gerus na ‘n meer breedvoerige artikel wat ek oor die betrokke saak geskryf het wat die konteks in meer diepte verduidelik: http://www.bybelkennis.co.za/index.php/bybelse-temas/16-algemene-arikels-in-bybelse-temas-en-sake/539-mag-n-christen-wat-geskei-het-weer-met-iemand-anders-trou 

 

Skrywer:  Prof Kobus Kok

 

image_pdfimage_print