Kan ek my integriteit verdiep?

image_pdfimage_print

We are saved by faith alone, but not by a faith that is alone –  Martin Luther

 

Kan ek my integriteit verdiep?

‘n Paar jaar gelede het James Patterson en Peter Kim (The Day America told the Truth) die vraag gevra: Wat is jy bereid om vir $10 miljoen te doen? Die antwoorde was skokkend:

 • Ek is bereid om my hele gesin net so te los – 25%
 • Ek is bereid om my kerk te los – 25%
 • Ek is bereid om vir een week ‘n prostituut te word – 23%
 • Ek is bereid om my Amerikaanse burgerskap prys te gee – 16%
 • Ek is bereid om my man/vrou te verlaat – 16%
 • Ek is bereid om vals getuienis af te lê sodat ‘n moordenaar kan loskom – 10%
 • Ek is bereid om my kinders vir aanneming te gee – 3%

Ontstellend. Sal so ‘n opname in Suid-Afrika beduidend ander resultate gee? Ek is nie so seker nie.

 Daniël en sy drie vriende wys vir ons hoe ons ons integriteit kan verdiep in ‘n wêreld wat oënskynlik integriteit ontmoedig.

 • Wees bereid om moeilike keuses te maak. Daniël moes by verskeie geleenthede moeilike keuses maak. Sommer net na hulle aankoms in Babilon vra hulle die hoofpaleisbeampte  vir vergunning om nie die koning se wyn en kos te eet nie. Hulle weier om die beeld van die koning te aanbid. In beide gevalle was die doodsvonnis ‘n besliste moontlikheid.
 • Hanteer jou teenstanders met respek. Toe koning Nebukadnesar bevel gee dat sy sterrekykers doodgemaak moes word omdat hulle nie sy droom kon uitlê nie, pleit Daniël met takt en wysheid by die koning. Sy optrede verhoed dat die sterrekykers tereggestel word.
 • Bou jou morele kompas om God. Jesus het sy toewyding aan God behou ten spyte daarvan dat hy in ‘n heidense wêreld geleef het.
 • Wees vasberade in die klein dingetjies. Die koning vereis dat geen ander gode aanbid mag word nie – net hy. Enigeen wat weier sou doodgemaak word. Daniël het elke dag drie maal gebid. Hy kon dit maklik vir 30 dae onderbreek het, maar hy doen dit nie.
 • Besef dat mense wat met integriteit leef of beter of bitter sal word. Van die sleutel amptenare het vir Daniël gerespekteer en ondersteun toe hulle sien dat hy met integriteit optree.  Terselfdertyd was daar ander wat jaloers was op hom – sy integriteit het hulle afgestoot.

Integriteit is die gevolg van baie jare  se goeie en goddelike keuses. Watter keuses maak ek en jy wat ons integriteit sal verdiep?

image_pdfimage_print

You may also like...