Kyk en lewe

image_pdfimage_print

 

You can only protect your liberties in this world by protecting the other man’s freedom. You can only be free if I am free. -Clarence Darrow (18 Apr 1857-1938)

 

Kyk en lewe

Charles Spurgeon was seker een van die grootste predikers ooit. Hy was baie lief om mense na God te bring. By geleentheid het hy gesê:  “I would sooner bring one sinner to Jesus Christ than unravel all the mysteries of the divine Word.” Hy het geweet hoe belangrik dit was om mense na God te bring, want hy het nooit vergeet hoe God hom tot by Jesus gebring het nie. Luister na sy storie en laat dit jou aanmoedig om ook jou storie aan ander te vertel.

 

So vertel hy sy storie:

Ek sou nog in die duisternis en wanhoop gewees het as dit nie vir God was wat een Sondagoggend, terwyk ek op pad was om te gaan aanbid, ‘n sneeustorm gestuur het nie. Toe ek nie verder kon gaan nie, draai ek in ‘n klein systraatjie en kom by ‘n klein Primitive Methodist Chapel. Daar was so ‘n dosyn of vyftien mense. Ek het van hulle gehoor – gehoor dat hulle so hard sing dat jou ore eintlik pyn. Dit pla my nie – ek wou weet hoe word ‘n mens verlos en as hulle dit vir my kon sê, kan my ore maar pyn.

 

Die leraar het nie opgedaag nie – seker vasgevang in die storm. ‘n Maer man, ‘n skoenmaker of kleremaker of so iets, stap na die preekstoel om te preek. Natuurlik moet predikers opgelei word, maar hierdie man was dom. Hy moes by sy teks hou, want hy het niks anders gehad om te sê nie.

 

Sy teks was: LOOK UNTO ME, AND BE YE SAVED, ALL THE ENDS OF THE EARTH.

Hy kon nie eers die woorde reg uitspreek nie, maar dit het nie saakgemaak nie. In hierdie teks sien ek ‘n flikker van hoop. Hy begin so:

My liewe vriende, hierdie is inderdaad ‘n baie eenvoudige teks. Dit sê: Kyk. Nou om te kyk is nie moeilik nie. Dit sê nie ek moet my voet of vinger lig nie. Dit sê net kyk. ‘n Mens hoef nie universiteit toe te gaan om te leer hoe om te kyk nie. Jy mag die grootste dwaas wees, maar jy weet hoe om te kyk. Almal kan kyk, ook ‘n kind.

 

Die teks gaan verder en sê: Kyk na My. Baie van ons kyk na onsself. Dit is nutteloos om daar te kyk Ons sal nooit vertroosting in onsself kry nie. Die teks sê: Kyk na My.

 

Die man gaan toe verder:

Kyk na My; Ek sweet groot drupels bloed; Ek hang aan die kruis; kyk na My, ek is dood en begrawe. Kyk na My, Ek het opgestaan. Kyk na My, Ek het na die hemel opgevaar; Kyk na My, Ek sit aan die regterhand van die Vader. Arme sondaar kyk na My! Kyk na My!

 

Toe hy daar kom was hy klaar – dit was so tien minute later. Hy kyk toe na my. Met so min mense teenwoordig moes hy geweet het dat ek ‘n vreemdeling was. Hy kyk na my asof hy my hart ken,

Hy sê: “Jongman, jy lyk ongelukkig.”

Natuurlik was ek ongelukkig, maar ek is nie gewoond daaraan dat opmerkings oor my persoonlike voorkoms van die kansel gemaak word nie. Maar dit was ‘n hou wat getref het. Hy gaan verder: “Jongman jy sal altyd ongelukkig wees – ongelukkig in die lewe en ongelukkig in die dood – as jy nie hierdie teks gehoorsaam nie. As jy nou, hierdie oomblik, gehoorsaam, sal jy gered word.’

Hy lig sy hande op en skreeu soos net ‘n Primtive Methodist kan doen: “Jongman, kyk na Jesus Christus. Kyk. Kyk. Kyk. Jy moet niks doen nie, net kyk en lewe.”

 

Omiddellik het ek die pad na verlossing gesien. Ek weet nie wat hy nog gesê het nie – ek het nie aandag gegee nie. Ek was vasgevang met daardie een gedagte. Soos toe die koperslang opgelig is, het die mense net gekyk en hulle was genees.. So was dit met my. Ek het gewag om vyftig dinge te doen, maar toe hoor ek daardie wonderlike woord: “Kyk.’ Ek het gekyk tot ek nie meer kon kyk nie. En toe is die wolk weg en die duisternis ook. Ek het die son gesien. Ek kon opstaan en saam met die entoesiastieste van hulle saamsing – sing van die kosbare bloed van Christus en die geloof wat net na Hom kyk. As iemand dit net vantevore vir my vertel het.

 

Maar dit was hoe God dit beplan het en nou kan ek sê: ‘Ever since by faith I saw the stream Thy flowing wounds supply, Redeeming love has been my theme, and shall be till I die.”

[Hierdie kom uit Spurgeon se outobiografie.]

 

 

image_pdfimage_print