Jy mag naas my geen ander gode hê nie

image_pdfimage_print

There are Churches in which Jesus Christ’s gospel is buried, and lies completely hidden – J. C. Ryle

 

Jy mag naas my geen ander gode hê nie

Klink maklik. Wat dit beteken is dat niks anders as god in my lewe kan kwalifiseer nie. Die ware God is nie nommer een nie – Hy is die enigste een. Ons moderne mense hou nie van sulke eksklusiewe opsies nie. Ons voel dat God ons keuses beperk. Maar is dit nie hoe liefde is nie. Ek kan tog nie vir my vrou sê dat sy nommer een is nie, maak nie saak hoeveel ander vrouens daar is nie. Liefde en eksklusiwiteit staan nie teenoor mekaar nie. God se eis vir lojaliteit is God se uitdrukking van sy liefde vir ons.

 

 

Hoekom is dit toepaslik dat God op die eerste plek in ons lewens aanspraak maak? Ons kan nou na hierdie gebod kyk en sê ons is onskuldig. Ek noem niemand anders God in my lewe nie; ek aanbid niemand of niks anders nie; en het nie klein standbeeltjies in my huis nie. Miskien moet ons weer kyk na wat dit beteken om iets of iemand voor God te plaas. Dit is dan die Bybelse konsep van afgodery.

 

Wat is ‘n afgod? Dit is enigiets of enigeen wat in ons lewens in die plek van God geplaas word; dit is enigeen of enigiets wat ons so sentraal in ons lewens plaas dat ons nie onsself in die lewe daarsonder kan indink nie; dit is enigiets wat jy meer as God liefhet, gehoorsaam en vertrou.

 

Wie of wat aanbid jy? Hier is ‘n paar diagnostiese vrae:

  • Om te voel dat die lewe goed is, wat het jy nodig?
  • Wat maak jou lewe die moeite werd?
  • As jy oor die toekoms droom wat droom jy dat jy wil bereik of bekom?
  • Waar gaan jy vir vertroosting?

 

As ons die eerste gebod verbreek, verbreek ons al die ander, want afgodery is die toegangspad na al die ander sondes. Die gebiede waar jy die gebooie verbreek, is soos rook van ‘n vuur. Moenie op die rook fokus nie, maar volg die rook tot by die vuur. Doen jy dit kom jy by die altare van die afgode wat jy aanbid uit. Ek kan nie sonde en ongehoorsaamheid regmaak deur my gedrag te verander nie – ek moet teruggaan na die gesindheid wat lei tot hierdie diens aan afgode. Om werklik van die nadelige gevolge van ons sondige gedrag te ontsnap, moet ons teruggaan na wat ons aanbid. Wie of wat is dit?

Jy mag naas my geen ader gode hê nie.

image_pdfimage_print

You may also like...