Profetiese of geestelike drome – Hermie van Zyl

image_pdfimage_print

Jaqueline vra:

Ek het ’n vraag: Kry ons as mense profetiese of geestelike drome? Ek het drome wat my baie pla, dis van die min kere dat ek die drome in detail onthou. Ek skryf altyd my drome neer wanneer dit kom by dié tipe drome. Ander, “gewone” drome pla my nie. So, is dié “spesiale” tipe drome geestelik of is ek maar net oorsensitief of mal?

Laat ek ’n voorbeeld gee. Ek het al gedroom dat ek my in ’n plek bevind waar daar net afgebrande geboue en rook is. Dit lyk soos die oordeelsdag. ’n Man in die droom met ’n kopdoek aan, soos in die tyd van die Israeliete, vat my na ’n tafel waar hy met my praat, maar ek kan nie onthou waaroor ons gepraat het nie. Alhoewel, hy het iets genoem van “die boek van die lewe”.

Nog ’n voorbeeld. Ek droom ek klim op ’n wolk wat my opvat na ’n plek waar daar net vrugte en groente is, geen diere of vleis nie. Ek het gepraat met ’n groot man in ’n wit kleed, maar kan nie onthou wat nie. Al wat hy gesê het, is: “Praat met my.” Ek het met hom gepraat, hy het geluister en my weer terug gestuur. Na baie maande klim ek weer op ’n wolk wat my na dieselfde plek toe vat, maar die keer was daar niks. Ek het die droom al drie keer gekry.

Ander kere het ek gedroom ek word aangeval. Dan het ek die Ons Vader-gebed as my wapen gebruik wat die Satan se aanvalle afgeweer het.

Nog ’n droom is waar ek my bevind op ’n plek wat ek vermoed die doderyk is. In die droom vat my ma my soontoe. Sy is oorlede in Feb 2019. Sy het my gevra hoe dit met ons gaan. Ek het haar vertel wat tans gebeur met my sussies-hulle, ensovoorts. Maar soos wat ek met my ma praat, het sy weggeraak en alles het begin donker word, soos ligte wat afgaan. Ek hardloop toe, en daar is ’n swart man wat sweef en my ’n donker gang wys om uit te kom. Maar ek het gesê, nee, en gehardloop vir ’n wit deur, daardeur gegaan en wakker geskrik.

 

Antwoord

Prof Hermie van Zyl antwoord:

Met profetiese of geestelike drome bedoel die vraagsteller waarskynlik of die soort drome wat sy beskryf het, besondere geestelike betekenis of boodskap vir haar lewe het. Die onuitgesproke gedagte by haar mag selfs wees: Praat God nie dalk met my persoonlik op hierdie manier nie? En indien wel, hoe moet ek hierdie drome dan interpreteer?

Oor hoe ons drome in die algemeen – en veral hierdie besondere soort drome – teologies moet beoordeel, is daar al redelik uitvoerig op die webblad Bybelkennis.co.za geskryf. In hierdie artikels sal ons vraagsteller beslis antwoorde op haar vrae kry. Ek verwys haar dus na die volgende artikels op ons webblad:

  • “Drome”, geskryf deur ondergetekende (Hermie van Zyl)
  • “Visioene en drome … praat God so?”
  • “Die Groot Geloofswoordeboek: Drome”, geskryf deur prof Adrio König.

Sleutel net die betrokke artikel se titel in die soekfasiliteit-blokke in, en kry dan die artikel op die webblad.

Skrywer:  Prof Hermie van Zyl

image_pdfimage_print

You may also like...